Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná
Veľké KapušanyHľadať


 
 

Otázky a odpovede

napistenamico.pngVážení návštevníci webových stránok mesta Veľké Kapušany.
 

  Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Neviete, ako a kde vybaviť konkrétnu záležitosť?
Napíšte svoju otázku v priloženom formulári a v čo najkratšom čase uverejníme
, v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti, odpoveď. Odpovede sú uverejňované v poradí podľa dátumu prijatia otázky.
   Rubrika Otázky a odpovede nie je zriadená na základe zákona 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a ani ju nenahrádza. Je to služba nad rámec zákona, ktorej cieľom je vychádzať v ústrety občanom a uľahčiť ich prístup k niektorým odpovediam.
Prosíme vás o slušnú formuláciu vašej otázky. Obsah tejto stránky by mal rešpektovať vzájomnú ústretovosť a toleranciu. Provokácie, hanobenie a urážky budú ignorované a príspevky s uvedeným obsahom nebudú publikované, alebo budú redakčne skrátené. Táto rubrika tiež neslúži na opakovanú vzájomnú diskusiu.

Položením otázky jej autor zároveň udeľuje súhlas Mestu Veľké Kapušany na zverejnenie svojho mena a priezviska. Mesto Veľké Kapušany si vyhradzuje právo neuverejňovať a neodpovedať na anonymné otázky.

Pre úspešné odoslanie formulára je potrebné vyplniť polia označené hviezdičkou (*).

Položením otázky jej autor zároveň udeľuje súhlas Mestu Veľké Kapušany na zverejnenie svojho mena pri odpovedi na webovej stránke mesta. Osobné údaje budú uchovávané len pre potreby komunikácie. Prístup k osobným údajom má správca webovej stránky vrámci svojej servisnej činnosti. Osobné údaje budú uchovávané počas zverejnenia otázky na webovej stránke. Súhlas so spracovaním osobných údajov môže kedykoľvek odvolaný na mailovej adrese  spravca.ikt@vkapusany.sk. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania vychádzajúceho zo súhlasu pred jeho odvolaním.


 
:
:
:
Ochrana osobných údajov
Súhlasím so spracovaním osobných údajov

Odpovede na Vaše otázky z komunikačného formulára

Otázka zo dňa: 08.10.2019 od P.ZVytlačiť
 

Naše mesto má niekoľko pekných detských ihrísk. Vplyvom počasia a nevhodného správania sa niektorých návštevníkov ihrísk sa dochádza k ich opotrebovaniu. Ako matka malých detí, s úctou žiadam mesto o PRAVIDELNÚ kontrolu stavu ihrísk a odstránenie/opravu nevyhovujúcich, zdraviu ohrozujúcich herných prvkov.
ĎakujemDobrý deň,

      na každom ihrisku je správca ihriska,  ktorý pravidelne vykonáva kontroly a v prípade vzniknutých problémov má za úlohu tieto hlásiť zodpovednému vedúcemu MsÚ.  V septembri 2019 bola vykonaná povinná ročná revízia detských ihrísk a bola vykonaná aj kontrola kvality pieskovísk zo strany RÚVZ MI.  Zistené nedostatky sú postupne odstraňované zamestnancami OTMS.  

Ďakujeme za porozumenie.

S pozdravom

MsÚ


 
 

Otázka zo dňa: 23.09.2019 od P.GYVytlačiť
 

Tiszteletem,

Úgy gondolom, hogy Nagykapos város minden intelligens lakója nevében beszélek, akkor amikor a város vezetőségét arra kérem, hogy hatékony módon lépjen fel a szemetelés ellen.
Ami az utcákon történik az egyszerűen undorító és egy nagy szégyen. A kollektív intelligencia erös hiányát tükrözi. Döbbenetesnek tartom azt a tényt, hogy nagy számban vannak azok az emberek, akik felelőtlenül viselkednek a környezetük iránt, és tömérdek mennyiségű szeméttel szennyezik azt.
Véleményem szerint ez a vislekedés, abszolút elfogadhatatlan kell hogy legyen Nagykaposon, minden intelligens nagykaposi számára de föleg a kisgyermekes családok számára, akiket egyenesen és közvetlenül veszélyeztet a sok szemét!

Megoldás képpen ajánlom a városnak hogy beszéljen az emberek fejével, mert úgy látszik hogy saját maguktól nem fog kialakulni a szégyenérzetük.

Tanácsolom, hogy hangszóróztassa ki a város hogy elvárjuk az emberektől hogy ne szemeteljenek és hogy szégyelletes viselkedésnek tartjuk, hogy bizonyos emberek ezt nem várják el automatikusan maguktól.

Következő lépésként ha ez nem segít, véleményem szerint be kellene vezetni azt az egyszerű helyi intézkedést, hogy ha valakit szemetelni vagy szemetet kukákból kidobálni talál a rendörség, akkor kérem szépen, kötelezően kap az illető egy nagy szemetszsákot és azt tele szedi szeméttel és kidobja a legközelebbi konténerbe. Meglátjuk lesz e változás...

Úgy gondolom hogy ez egyrészt mimimális eröfeszítésbe kerűl minden közérdekű szervnek, és mellette szinte ingyen "önkéntes" munkaerőből fogja tisztán tartani a várost.

Kérem a város vezetőségét hogy a szemetelés kérdését ne vegye félvállról és bármik is a tervek a földalatti konténerekkel kapcsolatban, elsösorban próbáljon nyomatékot helyezni az emberek és a köztudat kezelésére, okatására, tanítására és irányítására! Ugyanis nem a meglevő konténerekkel van a baj hanem a szemetelő emberek hozzáállásával és intelligenciahiányával.

Meg vagyok gyözödve arról, hogy ezt a problémát hatékonyan meg fogjuk tudni oldani, ha az intézkedéseket oda irányítjuk ahonnan a probléma ered és a köztudatban tudatosan kialakítjuk a rendszeretetet.
Köszönettel.
 Odpoveď:

Kedves P !

Első sorban szeretnénk megköszönni, hogy bizalommal fordult Nagykapos Város Önkormányzatához és megosztotta velünk észrevételeit, javaslatait. Számunkra mérhetetlen fontossággal bír a lakosok szubjektív közérzete, munkánkhoz nélkülözhetetlen polgáraink visszajelzése, véleménye. Megtisztelő számunkra, hogy hozzánk hasonlóan Önnek is szívügye a város tisztasága, Ön is tenni szeretne érte, hogy Nagykapos szebb és lakhatóbb legyen, hogy Nagykaposon mindannyian otthon érezzük magunkat.

Sajnálkozva kell nyugtáznunk, hogy a szemetelés a civilizáció fekélyeként nem csak nálunk, de a világ szinte minden országában és településén ilyen, vagy olyan mértékben jelen van. Egyet értünk azzal is, ahogy Ön is megfogalmazta, hogy „beszélni kell az emberek fejével”, mert nem a represszió, azaz a szétdobált szemét összetakarítása és a szemetelők szankcionálása a célravezető megoldás, hanem a prevenció, azaz a megelőzés. Az, hogy az emberek tudatosítsák, hogy szemetet nem eldobálni, maguk után hagyni, hanem összegyűjteni, szelektálni és újra hasznosítani kell. Poénos volt az a felirat, ami egy városi parkban állt, hogy: „Normális ember nem szemetel, a többieknek pedig tilos!”, de manapság már ez sem hatásos. Az Ön által javasolt megoldást Nagykapos Város (…és más demokratikus közigazgatási szerv sem) nem tud alkalmazni, mert a Szlovák Köztársaság jogrendszere értelmében ilyen felhatalmazással a város nem rendelkezik. Az önkormányzat csupán a jogrendszer által a számára szigorúan behatárolt keretek között mozoghat, élhet a számára rendelkezésre álló jogokkal, de maga nem szabhat törvényt, nem hozhat szabályokat (kivéve azokat az eseteket, amikor a törvény által erre felhatalmazást kap). Tehát az önkormányzat nem kényszerítheti még a tetten ért szemetelőket sem, hogy az Ön által javasolt közmunkával (ebben az esetben kényszermunkával) tegyék jóvá a kihágásukat – a szemetelést.

Amint azt már korábban említettem, Nagykapos Város Önkormányzata a szemetelés terén a megelőzésben, ill a felvilágosításban látja a megoldást. Ennek érdekében a város nem kis erőket mozgósított az utóbbi időszakban. Ezek olyan kezdeményezések voltak, amelyek a lakosság legfogékonyabb rétegét, a gyerekeket próbálja meg megszólítani. Mert ők azok, akik ha már gyerekkorukban elsajátítják a természet és környezetük védelmét, akik megtanulják, hogy manapság már nem divat a szemetelés, akik tudatosítják, hogy a szebb és élhetőbb jövőjükért tesznek, ha nem szemetelnek, ők fogják figyelmeztetni és felvilágosítani szüleiket, társaikat, ők fogják remélhetőleg megállítani, ill. megfordítani ezt a nem kívánt folyamatot. Az idén több mint 300 fát ültettünk ki nagykaposi közösségek, családok, gyerekek közreműködésével. Madárlakokat barkácsoltunk és helyeztünk el parkjainkban, közterületeinken. Rengeteg programot szerveztünk a gyerekek számára, amelyeknek a hulladékgyűjtés, a hulladék újra hasznosítása volt a fókuszában. Ezek mind-mind városunk szebb és élhetőbb környezetteremtését szolgálták és szolgálják. Olyan kezdeményezések, amelyeknek bár lassan, de biztosan meghozzák a várva-várt pozitív eredményt.

Természetesen addig is megteszünk mindent annak érdekében, hogy a szemetelőket tetten érjük és a rendelkezésünkre álló eszközökkel jobb belátásra bírjuk őket. E térem nagy munkát végez a városi rendőrség és a nemrégiben megalakult polgárőrség is.

 

 

Tisztelettel 

Városi Hivatal

 

   


 
 

Otázka zo dňa: 14.8.2019 od P.ZVytlačiť
 

Dobrý deň,
reagujem na odpoveď ohľadne zriadenia prechodu pre chodcov smerom na ČP pri kaplnke zo dňa 3.7.2019.
Nemyslím, že zriadenie prechodu pre chodcov na tomto úseku je záležitosťou občanov najmä ak je to v kompetencii Správa ciest MI. Je v záujme mesta bezpečnosť občanov keďže tadiaľ je dosť veľká premávka najmä počas šk.roka. Prakticky na ulicu Vojanskú sa nedá dostať bez porušenia pravidiel cest.premávky - použiť zebru na prechod. Úsek je v intraviláne mesta !
Ďakujem
 Odpoveď: 

Dobrý deň,

na základe požiadavky občanov, Mesto Veľké Kapušany požiada o zriadenie prechodu pre chodcov   nakoľko  predmetná cesta patrí do správy Košického samosprávneho kraja.  

S pozdravom MsÚ


 
 

Otázka zo dňa: 14.8.2019 od I. K.Vytlačiť
 

Otázka: 

Už niekoľko rokov sa vo V.Kapušanoch beztresne porušuje zákaz zastavenia na ulici Hlavnej . Všade inde sa porušenie dopravnej značky zákazu zastavenia trestá pokutou. Ja som zastavila na rozhraní značky zákazu zastavenia pri nemocnici, kde permanentne je problém zaparkovať a väčšinou sa tam pacienti zdržia iba niekoľko minút, ale to ma neospravedlňuje, je to v poriadku zákaz je zákaz a mestská polícia si robí svoju robotu. Tak som teda išla hneď zaplatiť pokutu (samozrejme mierne naštvaná). Zároveň som však v kancelárii mestskej polície upozornila, na značku, ktorá sa už roky porušuje a to každý deň. To som ale nemala robiť, lebo už ma policajt (myslím, že to bol šéf mest.polície) ani nenechal dohovoriť, skákal mi do reči a vraj ja nemám čo kontrolovať políciu, vraj odstránenie značky mám oznámiť dopravnému inžinierovi a to, že na zákaze zastavenia stoja autá mám oznámiť z miesta činu a nie u nich v kancelárii, i keď som mala fotografický dôkaz z pred troch minút. Vééééľmi ma prekvapil prístup mestskej polície vo V.Kapušanoch k upozorneniu na problém. Tak som zaplatila pokutu a išla ku dopravnej značke zákazu zastavenia na Hlavnej ulici a oznámila som im to z miesta činu, na čo mi pracovníčka oznámila, že nevie kedy sa dostavia, možno o niekoľko minút, ale možno aj o niekoľko hodín. Počkala som tam asi 15 minút, no polícia mala zrejme véééľmi veľa zásahov a tak sa na miesto činu nikto z polície nedostavil. A čo dodať na záver? Vo Veľkých Kapušanoch nemajú rovnaké dopravné značky rovnaký význam, alebo mestská polícia nemá na všetkých porušovateľov dopravných značiek rovnaký meter!?!? Takže záver si urobte sami. Odpoveď: 

Dobrý deň,
Ďakujeme za Váš mail. Dňa 14. augusta 2019 tak, ako to aj uvádzate, ste bola riešená v blokovom konaní za porušenie dopravnej značky B34 (zákaz zastavenia). To, či je niekto pacient, alebo čas, ako dlho sa pacient v Poliklinike na ul. Zoltána Fábryho zdrží, nepatrí medzi výnimky zo zákazu zastavenia.
Zaplatením blokovej pokuty ste potvrdila, že ste sa dopustila dopravného priestupku. Váš telefonický oznam o tom, že na ul. Hlavnej v zákaze zastavenia stoja motorové vozidlá sme prijali potom, ako ste odišla z kancelárie mestskej polície. Čo sa týka riešenia predmetu Vášho telefonického oznámenia o porušovaní dopravnej značky na ul. Hlavnej a poukázania na to, že mestská polícia mala zrejme veľmi veľa zásahov, keďže sa nedostavila hneď , Vám odpovedáme, že mestská polícia klasifikuje oznámenia na prioritné a menej prioritné, ale v časovej postupnosti preveruje všetky.

S pozdravom 

MsP Veľké Kapušany


 
 

Otázka zo dňa: 03.08.2019 od GyörgyVytlačiť
 

Szép napot,
Egy nagy probléma van Nagykaposon, a szemetelés. és ehez tartozik a romák által a kukákból való szemet kiszedése, szétszórása. Az L.N.T. 85/12-13 lakótelep előtti kukákból álndóan kiszórják a szemetet a kukákból a földre, és ezzel nagyon nagy a bűz a lakótelepnél. Szeretnék érdeklődni, hogy nem e lehet esetleg elkeríteni a kukákat, és lakat alá tenni.. Nagyon nagy segitség lenne számunkra. 
Köszönjuk szépen a segitséget, és remélem megoldható ez a probléma.

György
 Odpoveď:

Kedves György,

Hasonló kezdeményezés már volt városunkban a P.O.H lakótelepen,  ahol a város elkészített a lakosok kérésére egy csukható szemétlerakóhelyet.

 Fennálló problémák voltak, hogy lakosok nem csukták, vagy megrongálták a zárat stb.

Ezért a város polgármestere egy új földalatti szeméttároló üzembe helyezésében gondolkozik az L.N.T lakótelepen.

Tisztelettel

Városi Hivatal

 


 
 

Otázka zo dňa: 03.07.2019 od M. E.Vytlačiť
 

Dobrý deň,
oznamujete nám, že sa vynovujú prechody pre chodcov. Mám dotaz, prečo na ceste smerom na Čierne Pole pri kaplnke nie je
prechod pre chodcov, keď tade prechádzajú denne žiaci do škôl, ľudia na cintorín a pod.
Ďakujem za odpoveď
 Odpoveď:

Dobrý deň,

Predmetný priechod pre chodcov je na ceste tretej triedy č. 3754, ktorej správu a údržbu zabezpečuje SPRÁVA CIEST KSK Správa a údržba Michalovce.

Vašu žiadosť o zriadenie priechodu pre chodcov by ste mala adresovať a zaslať správcovi predmetnej komunikácie.

S pozdravom MsÚ


 
 

Otázka zo dňa: 24.06.2019 od Juraj F Vytlačiť
 

Dobrý deň. Zaujmalo by ma čí sa bude striekať každá jedna záhradkárska časť smerom na čierne pole aj a vojany za mestom ... platíme mestu daň aj elektriku na udoči tak by som rad ocenil ak by sa postrek robyl aj na záhradkách ... Ďakujem


Odpoveď:

Dobrý deň, 

zamestnanci ktorí budú prítomní pri postreku, vedia o žiadostiach zo záchradkárskych osád, poprosíme Vás o zabezpečenie, aby brány boli otvorené.

Za elektriku neplatíte mestu.
Ďakujeme, MsÚ


 
 

Otázka zo dňa: 24.6.2019, 0:54 od Roman Vytlačiť
 

Prečo opäť nefunguje osvetlenie na sídlisku P.O.H,okolie a pred blokom č.48 a to celý víkend?

Roman


Odpoveď:

Dobrý deň!

       Ďakujeme za Váš oznam, pravdepodobne porucha nastala v dôsledku nepriaznivého počasia. O poruche sme sa dozvedeli prostredníctvom Vašej správy. Zamestnanci MsÚ pracujú na jej odstránení. Pre rýchlejšiu reakciu na daný problém Vás poprosíme a skoršie nahlásenie poruchy.

 

S pozdravom MsÚ 


 
 

Otázka zo dňa: 21.6.2019, od FrantišekVytlačiť
 

Dobrý deň, chcel by som sa poďakovať vedeniu mesta za vynikajúci návrh revitalizácie zelene v meste z príležitosti Svetového dňa životného prostredia. Verím, že sme aj ostatným mestám ukázali pozitívny príklad, aby nás nasledovali a vytvárali kvalitnejšie životné prostredie. Chcem sa opýtať, či plánujete v tom pokračovať v budúcnosti?

Ďakujem za  odpoveď
František


Odpoveď

Dobrý deň,

ďakujeme za uznanie, vedenie mesta už pracuje na ďalších projektoch ktoré opäť rozhýbu naše mesto. O téme a čaše projektov Vás budeme včas informovať cez webstránku   mesta Veľké Kapušany.

S pozdravom MsÚ


 
 

Otázka zo dňa: 6.6.2019 od RobertVytlačiť
 

Otázka:
Chcel by som upozorniť na okrádanie ľudí používaním teplej vody už od štvrtka rána odkedy je pustená ale neustále tečie iba studená.pochopím to cez deň keď sa musí systém natlakovať, ale večer keď sa iste nepracuje tak by mala byť uzatvorená nakoľko tečie iba studená a skoro každý si odpúšťa vo viere,že už potečie teplá ako predchadzajúce roky.tak si platíme za teplú vodu i keď tečie iba studená.Myslím, že by nebolo od veci vyhlásiť miestným rozhlasom, že kady presne končí revizia a odkedy bude pustená pravdivo teplá voda.


Odpoveď:

Dobrý deň, 

Mesto Veľké Kapušany neobdržalo informácie ohľadom revízií od správcov bytov, ani požiadavku aby informácie propagovalo, z toho dôvodu nie je v našej kompetencii Vám podať bližšie informàcie. Kontaktujte svojho správcu bytov.

S pozdravom MsÚ

 


 


 
 
Položky 1-10 z 18
English version
Magyar verzió
ÚvodÚvodná stránka